Skip directly to content

Marc De Kesel: « Het primaat van de verbeelding »

Op woensdag 12 oktober 2011 sprak Marc De Kesel in het kader van de lezingencyclus in Spui 25 over de psychoanalyse en onze moderne beeldcultuur.

Ooit was de psychoanalyse één van de toonaangevende theorieën voor zowel psychotherapie als cultuurkritiek. Vandaag de dag wordt ze vaak verguisd. Zeer ten onrechte, aldus Marc De Kesel. Als een van de weinige theorieën die uitgaan van het primaat van de verbeelding, is zij onmisbaar voor elk ernstig begrip van onze moderne beeldcultuur. Dat blijkt uit meer oeuvres dan dat van Slavoj Žižek.

In zijn lezing legt De Kesel uit waarom het paradigma waar de psychoanalyse van uitgaat, zo moeilijk kan samengaan met het gangbare wetenschappelijke paradigma. Dit verklaart ook waarom de psychoanalyse om de verkeerde redenen zo'n succes boekte vorige eeuw. De problemen waarmee onze beeldcultuur wordt geconfronteerd, zullen ons echter verplichten haar desnoods opnieuw uit te vinden.

Moderator van de bijeenkomst was Tiers Bakker.


Dr. Marc De Kesel is filosoof, senior onderzoeker aan Radboud Universiteit Nijmegen (Theologie/Filosofie) en docent filosofie aan de Arteveldehogeschool Gent. Bekend onder andere van Goden breken, Uitgeverij Boom (2010).